HPV ve Genital Siğil
İçindekiler
- 1 Human Papilloma Virus (HPV) Nedir?
- 2 HPV Nasıl Bulaşır?
- 3 Human Papilloma Virus (HPV) Belirtileri Nelerdir?
- 4 Genital Siğil Nedir? Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
- 5 Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
- 6 HPV den Nasıl Korunulur?
- 7 Genital Siğiller ve HPV için Tanı Testi Var mı?
- 8 Doğum Sırasında Bebeğe HPV Bulaşabilir Mi?
Human Papilloma Virus (HPV) Nedir?
HPV cinsel yolla hulaşan virüslerin başında gelir. Servikal kanserin gelişiminde en önemli etyolojik ajandır. Yapılan çalışmalarda serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) olgularının %99’unun HPV’nin bazı tiplerinden kaynaklandığı saptanmıştır.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaştığından, cinsel aktif her kadın ya da erkek HPV enfeksiyonu geçirebilir. 15-49 yaş arasındaki her 4 kişiden 3’ünün hayatının herhangi bir döneminde HPV enfeksiyonu geçirdiği bildirilmiştir. HPV’nin bulaşması için mutlaka tam bir cinsel ilişki olması gerekmez, enfekte bölgelerin birbiri ile kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir. Yavaş üreyen bu virüsün latent dönemi 3-12 aydır, ancak herhangi bir lezyonun görülmediği bu dönemde de hastalık cinsel yolla bulaştırılabilir. Aktif genital lezyonların bulunduğu durumlarda bulaşıcılık çok yüksektir.
Human Papilloma Virus (HPV) Belirtileri Nelerdir?
HPV insanda siğil oluşumuna neden olur. HPV’nin insana geçen 50’den fazla tipi vardır, bir kısmı cinsel yolla bulaşmaktadır ve genital bölgede condyloma acuminatum (kondilom) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olur. Cinsel yolla bulaşan HPV tiplerinin %15’i karsinojeniktir.
HPV’li kişi çoğu zaman enfekte olduğunun farkında değildir. Enfeksiyon yıllarca bulgu vermeyebilir, her zaman genital siğillere sebep olmaz. Bu nedenle genital bölgede siğil bulunmaması kişinin virüsü taşımadığı anlamına gelmez.HPV’nin kanserle ilişkili olan onkojenik tipleri kadınlarda servikal kansere neden olabilir.
HPV küçük, sirküler, çift sarmallı bir DNA virüsü olup, papovaviridae ailesine aittir. HPV’nin 200’den
fazla tipi tanımlanmış ve bunlardan 40 tanesinin genital kanalı enfekte ettiği bilinmektedir.
Düşük onkojenik riskli HPV tipleri: 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 olup,
Orta riskli HPV tipleri: 26,53,66
Yüksek riskli HPV tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82’den oluşmaktadır.
Düşük riskli gruplar daha çok siğil dediğimiz anogenital kondilomlara ve düşük grade skuamoz intraepitelyal lezyonlara (LGSIL) yol açarken, yüksek riskli gruplar anogenital kanserleri oluşturmakta ve servikal kanserlerin %99.7’sinde saptanmaktadır.
Onkojenik HPV tipleri içinde 16 ve 18 servikal intraepitelyal neoplazilerin (CIN) %52’sinden ve servikal kanserlerin ise %77’sinden sorumlu iken, HPV 6 ve 11 ise anogenital kondilomların %90’ından sorumludur.
İnfeksiyonun girişi genellikle sürtünmeye bağlı zedelenmiş deri aracılığı ile gerçekleşir. Prezervatif kullanımı geçişi bir miktar azaltsa da tamamen koruyucu değildir.
Genital Siğil Nedir? Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
HPV (Human Papilloma Virüs) genital siğillere neden olur. Çoğu genital siğil HPV tip 6 ve 11den kaynaklanır, bu HPV tipleri “düşük onkojenik riskli” kabul edilir yani kansere neden olma potansiyeli düşüktür. Viral parçacıklar cinsel aktivite sırasında genital bölgedeki sürtünmeler sonucu deri ve mukozal bölgelere nüfuz etmektedir. Hücreler HPV tarafından istila edildikten sonra aylarca sessiz kalabilir.
Genital siğil (kondilom) sıklıkla daha önceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkar. Hem kadında hem de erkekte genital bölgede karnıbahar görünümünde tek bir bölgede veya küçük toplu iğne başı gibi yaygın dağılımlı olabilirler. Bir çok siğil biraraya geldiğinde boyutları 1 milimetreden birkaç santimetre(bazen 15-20 cm. çaplı olabilir) büyüklüğe kadar erişebilen ağrısız ten renkli veya gri renkli kitlelerdir. En sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 17-33 yaş arasında gözlenir. Genital siğiller yani kondilomlar oldukça bulaşıcıdır. Genital siğiller ağrısız olmasına rağmen bulundukları yer, büyüklük ve kaşıntıya bağlı olarak rahatsız edici olabilirler. Kadınlarda en sık labia minora ve genital açıklığın nemli bölgelerinde ortaya çıkar, vulva (dış genital), anus (makad çevresi), vajen ve serviks (rahim ağzı) bölgelerinde rastlanır. Erkeklerde ise penis, üretra, skrotum, kasık ve rektal bölgede görülür. Siğiller pürüzsüz (penis yüzeyinde) veya çıkıntılı (anüs etrafında) yüzeye sahip yumuşak ve kabarık kitleler olarak görünebilir. Siğiller kişilerde görüntü olarak sıkıntı yaratmakla birlikte, ağrı, kanama ve kaşıntı gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir. Bu lezyonlar cinsel partnere bulaştırılmasının engellenmesi ve yarattığı şikayetler nedeniyle tedavi edilmelidir. Genital siğilleri olan kişilerin %20’si diğer cinsel yolla bulaşan başka hastalıklara da sahiptir.
Çocuklarda genital siğil varlığı cinsel istismar şüphesi uyandırmalıdır.
Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
Siğillere Cerrahi olarak çıkartma, Elektrokoterizasyon (yakma), Kriyoterapi (dondurma), CO2 lazer ablasyonu, kimyasal destrüksiyon (biklorasetik asit, triklorasetik asit, podofilin, podofilotoksin) uygulanabilir. Ancak koter ile tedavi HPV odakların yakılması bu gün kabul gören en geçerli tedavi yöntemidir. Özellikle dış genital genital bölgedeki kondilomların yok edilmesi için idealdir. Genellikle tek seferde tüm odaklar yok edilebilir. Tedavi süreci kısadır. Kimyasal yöntemler sağlıklı ciltte tahriş etkisine sahip maddelerdir, inflamasyon, erozyon, ağrı ve ülserasyon oluşabilir. Hastanın kendisinin uygulaması oldukça zordur, sağlıklı deriye dokunulduğunda burada da harabiyet meydana getirecektir. Ayrıca günlerce ve tekrarlayan uygulamaları gerektiren uzun bir tedavi seçeneğidir.
Siğiller yakma, dondurma ve diğer tedavilerin sonrasında hayatın belirli dönemlerinde tekrarlama şansına sahiptir. Sebebi zaman zaman çeşitli nedenlerle vücudun immün (bağışıklık) sisteminin düşmesi halinde viral enfeksiyonun yeniden aktive olmasından kaynaklanır.
HPV den Nasıl Korunulur?
HPV vajinal, anal veya oral seks yoluyla bulaşır. HPV ciltten direkt temas yoluyla bulaştığından cinsel organların prezervatifle korunmayan kısımlarından partnerlerine HPV bulaşabilir veya HPV kapılabilir. Bu nedenle şüpheli ilişkilerde prezervatif kullanılması kişiyi HPV’den tamamen koruyamaz. HPV klozetten, yüzme havuzlarından veya HPV’li bir kişinin kanından bulaşmaz. HPV enfeksiyonu riskini önlemenin tek ve en kesin yolu vajinal, anal ya da oral yoldan hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girmemektir. HPV bulaşma riskini azaltmak için tek eşli olunmalı ve seks partneri sayısı az olan veya hiç olmayan kişiler seçilmelidir. Gardasil (4 valanlı)ve Gardasil (9 valanlı) aşılar HPV'ye karşı koruma sağlar. 9-26 yaş arası yapılması önerilir. Gardasil-4 ve Gardasil-9 aşıları genital siğile neden olan HPV 6 ve 11'e karşı etkilidir, ayrıca yüksek riskli HPV türlerinden olan HPV 16 ve 18’e karşı koruma sağlar. odaklanmaktadır. Gardasil-9 ayrıca 31, 33, 45, 52, 58 yüksek riskli HPV tiplerine karşı da koruma sağlamaktadır.
Genital Siğilleri Önlemek İçin Aşı Var Mı? HPV Aşısı Kimlere Yapılır?
2006 yılında, bir HPV aşısı (Gardasil) FDA tarafından onaylandı. Şu anda 9 ila 26 yaş arası erkekler ve kadınlar için önerilmektedir. Bu aşının, virüse daha önce maruz kalmamış olan kadınlarda en yaygın dört HPV tipi (6, 11, 16 ve 18) ile enfeksiyonun önlenmesinde güvenli ve oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, zaten HPV ile enfekte olmuş kişilerde daha az etkilidir ve her türlü HPV enfeksiyonuna karşı koruma sağlamaz. Aşının yaşlı kadınlarda güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemek için çalışmalar devam etmektedir.
Gardasil 9, temel Gardasil’deki dört viral türe karşı aktiviteye sahiptir, aynı zamanda 31, 33, 45, 52 ve 58 virüs tiplerine de (toplam 9 viral tip için) sahiptir. Ayrıca, 9-26 yaşları arasındaki erkekler ve kadınlar için onaylanmıştır.
Cervarix bivalan aşıdır, HPV tipleri 16 ve 18’e karşı geliştirilmiştir. FDA tarafından 10 ila 25 yaş arası kadınlar için onaylanmıştır ancak 2016 yılında ABD pazarından çekilmiştir.
Genital Siğilden Korunma Yolları Nelerdir?
Hiçbir tedavi% 100 etkili olmadığından, mümkün olduğunda genital siğillere ve bazı kanserlere neden olan HPV’nin yayılmasını önlemek önemlidir. Prezervatif kullanıldığında genital siğillerin bulaşması azaltılabilir ve enfekte birey tedaviye kadar cinsel aktiviteden uzaklaşmalıdır.
HPV’e karşı aşılamanın 11 yaşından itibaren tüm kız çocuklara rutin yapılması önerilmektedir. Henüz cinsel yönden aktif olmamış kızların aşılamadan tam yarar sağlaması beklendiğinden 26 yaşına kadar yapılması önerilir. 26 yaşından büyük ve cinsel yönden aktif kadınlara uygulandığında genel aşı etkinliği daha düşük olabilecekse de bu yaş grubundaki kadınların da aşılamadan en azından kısmi yarar sağlayacağı düşünülmektedir. Gebe kadınlara uygulanmaz ancak inaktif aşı olduğundan lohusalık döneminde yapılabilir.
Gardasil Aşı 3 doz halinde kas içine yapılır. Aşı yapılsa dahi tarama programları devam ettirilmelidir.
Genital Siğiller ve HPV için Tanı Testi Var mı?
Tanı genellikle genital siğillerin ortaya çıkışından ve görünümlerinden teşhis edilir.
Kadınlarda vajinal kanalda ve serviks üzerindeki lezyonları aramak için bir kolposkop kullanılabilir. Kolposkopi lezyonları görmek üzere alanı büyüten bir büyüteçli bir alettir. Lezyonlar asetowhitening adı verilen bir teknikle görülebilir. Bu teknik, yaklaşık 5-10 dakika boyunca şüpheli bölgeye% 5 asetik asit çözeltisinin uygulanmasını içerir. Enfekte olan alanlar beyaza dönecektir.
HPV enfeksiyonu ve rahim ağzındaki anormal hücrelerin araştırmak için her zaman rutin bir Pap smear testi yapılmalıdır.
Lezyon olağandışı görünürse veya tedaviden sonra tekrarlarsa biyopsi yapılabilir.
HPV enfeksiyonunun varlığını doğrulamak için özel laboratuvar testleri de kullanılabilir.
HPV Testi Nedir?
HPV testi serviks kanseri için bir tarama testidir, ancak test size kanser olup olmadığını söylemez.. HPV testi genital siğillerin, anormal servikal hücrelerin veya serviks kanserinin gelişmesine yol açabilen bir virüs olan insan papilloma virüsü varlığını tespit eder.
Pap smear testiniz anormalse, tanımlanamayan atipik skuamöz hücreler gösteriyorsa (ASCUS) ve 30 yaş ve üstü iseniz doktorunuz size HPV testi önerebilir.
HPV testi sadece kadınlar için geçerlidir; Virüsün erkeklerde tespit edilmesi için henüz bir HPV testi yoktur. Ancak erkekler de HPV ile enfekte olabilir ve virüsü cinsel yolla partnerlerine geçirebilirler.
HPV’nin en sık görülen 16 ve 18 tipleri dahil olmak üzere yüksek onkojenik tipleri servikal kanser riskinizi artırır.
Yüksek onkojenik riskli yani serviks kanseri riskine neden olan bir HPV tipinizin olup olmadığının bilinmesi, sizin ve doktorunuzun daha sonraki adımlara daha iyi karar verebilmesi anlamına gelir. Bu adımlar takip izlemeyi, daha ileri testleri gerektirebilir.
HPV testinin 30 yaşın altındaki kadınlarda rutin olarak kullanılması önerilmez. HPV cinsel ilişki yoluyla yayılır ve genç kadınlarda çok yaygındır, bu yüzden sıklıkla test sonuçları olumludur. Bununla birlikte, HPV enfeksiyonları genellikle bir veya iki yıl içinde kendiliğinden gerileyebilir. Kansere yol açan servikal değişikliklerin ise ilerlemesi birkaç yıl alır (genellikle 10 yıl veya daha fazla) Bu nedenle HPV enfeksiyonundan kaynaklanan servikal değişiklikler için tedavi yerine dikkatli bir takip yolu izlenebilir.
Pap Smear Testi ve HPV Testi Arasındaki Fark Nedir?
Rahim ağzındaki hücre değişimlerini veya anormal prekanseröz hücreleri tespit için Pap smear testi kullanılır. Hücreler rahim ağzından bir fırça veya spatula ile hafifçe sıyrılır ve patoloji laboratuarına gönderilir, mikroskop altında bakılır. Pap smear testi, kanser hücrelerini ve kansere dönüşebilecek hücreleri tespit etmek için çok iyi bir testtir.
HPV testi ise hücre değişikliklerini değil, HPV virüsünün varlığını tespit eder. HPV testi Pap smear testi ile aynı zamanda yapılabilir.
Doğum Sırasında Bebeğe HPV Bulaşabilir Mi?
Annenin genital bölgesinde siğil varsa normal doğum esnasında bebeğin ağız, boğaz ve göz mukozasına HPV bulaşabilir. 2 yaş altındaki çocuklarda siğil görüldüğünde anneden bulaşma olduğu düşünülür. 2 yaş üstündeki çocuklarda cinsel istismar düşünülür.
Jin.Op.Dr.Yeşim Yerçok (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı) ile HPV nedenli kondilom (siğil) tedavisi için iletişim bilgileri aşağıdadır:
Randevu için Tel: 0216-3851715
Adres: Fener Kalamış cad. Büllur apt. No:5 Da:9 Kızıltoprak/İstanbul