Gebelik Sonrası Cinsel Yaşam

Gebelik Sonrası Cinsel Yaşam

Doğum Sonrası Cinsel Hayat

İster normal doğum, ister sezaryen doğum olsun bebeğiniz doğduktan sonra geçireceğiniz ilk 6 hafta yani lohusalık dediğimiz 40 günlük dönemde vajinadan “löşi” dediğimiz akıntı olur. Rengi önce açık kırmızı gelen daha sonraki haftalarda giderek açılıp sarıya dönen bu akıntı bebeğin yerleştiği yer olan uterus yani rahimin kendini toplaması ve iyileşmesi esnasında rahim içinden gelmektedir. Ayrıca eğer normal doğum yaptıysanız vajina içinde oluşan yırtıklar veya doğum esnasında bebeğin başının kolay çıkması için yapılan kesiye (epizyotomi) bağlı atılan dikişlerin iyileşmesi de yine bu dönemde olmaktadır. Dikişlerin kolay iyileşmesi ve rahimin enfeksiyona maruz kalmaması için genel olarak lohusalık döneminde bu nedenle cinsel ilişkiye girilmesi pek önerilmemektedir.

Tüm gebelik dönemi boyunca zaten bebeğe zarar verme korkusu ya da rahat pozisyon alamama gibi sebeplerle cinsellikten uzaklaşan çiftler bebek doğduktan sonra da annenin bedensel ve psikolojik olarak kendini iyi hissetmemesi, bebeğin doğal ihtiyaçları nedeniyle birbirlerine ayıracak zaman bulamamaları gibi sebeplerle ciddi olarak cinsellikte sorun yaşamaktadırlar.

Doğum Sonrası Cinsel İlişkide Acı ve Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Doğum sonrası salgılanan süt hormonu dediğimiz Prolaktin yükselmesi  annenin östrojen ve progesteron hormonunu baskılamakta ve dolayısıyla vajinada kuruluk ve cinsel isteksizlik (libido kaybı) yaratmaktadır. Erkek için de durum farksızdır. Şimdiye kadar eşinde cinsel uyarı objesi olarak gördüğü meme ve vajinada doğum sonrası oluşan değişiklikler, ayrıca eşinin gebelik boyunca kilo artımına bağlı vücudunda oluşan şekil değişiklikleri ve şimdiye kadar kendisine olan ilgi ve sevginin odak değiştirip bebeğe kayması ya da eşinin eskisi kadar bakımlı olmaması gibi sebeplerin tümü erkek cinsel isteksizlik sebebi olabilir.

Doğum sonrası yaşanan cinsel ilişkide en sık rastlanan şikayet ilişki esnasında kadının genital bölgesinde acı ve ağrı duymasıdır. Disparoni dediğimiz bu durum kadında doğum sonrası gelişen cinsel isteksizliğe bağlı vajinanın yeteri kadar ıslanamaması, varsa vajinadaki dikişlerin düzgün iyileşmemesi ve buna bağlı hassasiyetten kaynaklanabilir. Doktorunuzun önereceği uygun jel ve kremlerle bu şikayetler önlenebilir ya da oldukça hafifletilebilir. Aksi halde ağrılı cinsel ilişki nedeniyle cinsellikten iyice soğuyan kadın için durum vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) halini alabilir.

Doğum sonrası 6 haftadan sonra pek çok şey geri döner, rahim kendini toparlamıştır, vajina içi yırtıklar iyileşmiştir, prolaktin düzeyi giderek azalmaya başlar, artan östrojen ve progesteron düzeyleri ile ovulasyon yeniden başlar ve kadının adet döngüsü düzene girer.

Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik Nasıl Geçer?

Gebelik ve doğum sonrasında yaşanan psikolojik ve bedensel değişikliklerin bilincinde olan çiftler doğum sonrası cinsel ilişkiye girmekte daha az zorlanır. Kadının kendi bedenindeki değişimlerden ötürü yaşadığı güven eksikliğinde eşinin desteğine ve ilgisine ihtiyacı vardır. Ancak kendisi de cinsel yaşama dönmek için beynini ve bedenini hazırlarsa durum daha da kolaylaşır.

Lohusalık yani 6 hafta sürenin sonunda cinsel birleşme esnasında kadının kendisi için uygun olan pozisyonları tercih etmesi ve ilişkiyi kendisinin yönetmesi önerilir, ağrı ve acı duyduğu anda aynı pozisyonda kalmaya devam etmemelidir. Doktorunun önerdiği krem veya jelleri kullanması ilişkiye rahat girilmesinde faydalı olacaktır.

Doğum sonrası rastlanan bir diğer şikayet ise normal doğum sonrası esneyen, genişleyen vajinanın veya  kötü dikilmiş epizyotomi skarına bağlı cinsel haz duygusundaki değişikliklerdir. Genişleyen vajinanın penisi eskisi gibi kavrayamaması, bolluk hissi, hissedememe, cinsel ilişki esnasında hava çıkarma sesi gibi nedenler tatminsizlik ve sıkıntı yaratabilir. Ancak bu şikayetler basit bir operasyon olan vajinoplasti veya perine tamiri ile düzeltilebilir.

Ancak yine de doğum sonrası yaşanan cinsel problemlerin temelinde anatomik değil de psikolojik nedenler söz konusu ise psikolojik danışmanlık veya psikiatri uzmanının desteği gerekebilir.

Jin.Op.Dr.Yeşim Yerçok

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Randevu için Tel: 0216-3851715

Adres: Fener Kalamış cad. Billur apt. No:5 Da:9 Kat:2 Kızıltoprak/İstanbul

E-Posta:
info@dryesimyercok.com

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart