Gebelikte Ateş
İçindekiler
- 1 Hamilelikte ateş neden olur?
- 2 İdrar Yolu Enfeksiyonu
- 3 İnfluenza (Grip)
- 4 Üst solunum yolu enfeksiyonu (Soğuk algınlığı)
- 5 Gastrointestinal Virus
- 6 Hamilelikte ateş nasıl düşürülür? Evde neler yapabiliriz?
- 7 Hamilelikte ne zaman doktora gitmek gerekir?
- 8 Hamilelikte ateşin tedavisi nasıl yapılır?
- 9 Hamilelikte ateşin bebeğe zararı var mı?
Hamilelikte ateş neden olur?
Gebelikte ateş yükselmesi ve titreme normal bir durum değildir. Gebe olduğunuzda immun sistem yani bağışıklığınız azalacağı için pek çok hastalığa kolayca yakalanabilir ve hastalanabilirsiniz. Eğer ateşiniz 38 dereceden yüksekse ciddi bir durum olabilir. Dolayısıyla bebeğinizi de etkileyebilir. Kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını riske atmamak için doktorunuzu aramanız en doğrusudur.
Hamilelikte ateş ve titreme sebebi olabilecek pek çok neden var. Doğru şekilde tedavi edilirse üstesinden gelebilirsiniz. Bu nedenle endişelenmeyin.
Gebelikte geçirilen ateş ve beraberinde döküntü varsa bu CMV, toxoplazma ve Parvovirüs ile alakalı olabilir. Özellikle karnınızdaki bebekte doğumsal anomalilere sebep olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınların %10’undan fazlası gebeliğinin bir döneminde idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedirler. İdrar sistemi idrar deliği, mesane yani çiş torbası, üreterler ve böbreklerden oluşur. İdrar yollarında bakteriel bir enfeksiyon geçirdiğinizde bu sistem etkilenir. Geb-nellikle mesane infeksiyonu yani sistit ciddi bir sorun değildir. Doğru antibiotik alımı ve bol sıvı tüketimiyle kolayca tedavi edilebilir. Ancak doğru tedavi edilmediğinde mesane infeksiyonu böbreklere ilerleyebilir ve pek çok rahatsızlığa sebep olabilir, erken doğum, düşük bebek ağırlıklı doğum ve sepsis. Bazı idrar yolu enfeksiyonu belirtisizdir ama bazıları idrar yapmada güçlük, idrar yaparken yanma, idrar renginde bulanıklık veya veya kanlı idrar yapma, berabreinde ateş , titreme ve alt karın ağrısı olabilir.
İnfluenza (Grip)
Ateş, titreme, vücut ağrısı, öksürük, bulantı veya kusma şikayetleriniz varsa muhtemelen ifluenza virüs sebebiyle Grip olmuşsunuzdur. Gebe kadınlar immun sistemleri baskılandığı için grip için büyük risk altındadır ve ciddi şekilde geçirme eğilimindedir. Bunun grip veya basit soğuk algınlığı olup olmadığını anlamak? Grip semptomları hızlıca gelişir ve soğuk algınlığından daha ciddidir. Eğer belirtlerden grip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız doktorunuzu aramalısınız. Doktorunuz yatak istirahati yapmanızı, bol sıvı tüketmenizi önerecektir. Antiviral ilaç alımı semptomları kısaltır ve ciddi komplikasyonların gelişmesini engeller. CDS Tüm gebe kadınlara grip aşısı yaptırmaları önermektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu (Soğuk algınlığı)
Sinüs, burun kanalları, farenks ve larenksten oluşan üst solunumu yollarının viral enfeksiyonunun belirtileri grip gibidir. Aynı şekilde burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve nefes almada güçlük olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu grip gibi ciddi değildir ve genellikle kendiliğinden geriler. Semptomlar genellikle 3-14 gün sürer ve evde tedavi edilebilir. Eğer günler geçtiği halde halen hastalık belirtileri devam ediyorsa daha ciddi bir enfeksiyona ilerlemiş olabilir (sinüsit, bronşit, bademcik iltihabı ve pnomoni dediğimiz akciğer iltihabı) Önemli olduğu için doktorunuzu aramalısınız.
Gastrointestinal Virus
Hamile kadınlarda gastrointestinal enfeksiyon nedeniyle gelişen ishal ve kusma tedavi edilmediği taktirde tehlikeli olabilir, vucudun susuz kalması hali (dehidratasyon) ve karın ağrısı kasılmaları tetikleyebilir ve erken doğum gelişebilir. Diğer önemli etkileri hipotansiyon, baş dönmesi, halsizlik, bayılma ve ciddi vakalarda elektrolit dengesizliği gelişebilir. Çoğu vaka kendiliğinden geriler, ancak sıvı ve elektrolit içerikli içecek tüketimi, BRAT diet (muz, pirinç, elma suyu ve tost) son derece yardımcıdır. CDC eğer kanlı kusma, dehidratasyon belirtileri (az veya hiç idrara çıkmama, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, baş dönmesi, kanlı büyük abdest ve ateş yükselmesi varsa doktorunuzu acilen aramanız gerekir.
Hamilelikte ateş nasıl düşürülür? Evde neler yapabiliriz?
Öncelikle doktorunuzu arayın, eğer belirtiler sizin ve bebeğinizin sağlığı için tehlike uyandırmıyorsa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
Gebeliğinizde yükselen ateşi güvenli şekilde düşürmenin yolları:
Bol sıvı tüketerek ve dinlenerek kendinizi iyileştirebilirsiniz. Kendinizi kötü hissediyorsanız yatak istirahati yapın ancak yorganın altında çok ısınmamaya veya çok terlememeye dikkat edin. Gebelikte hararet iyi değildir.
Kat kat ve çok sıkı giyinmekten kaçının. Hafif, pamuklu, nefes alan kumaşlar tercih edin. Eğer üşüyorsanız ince bir kat daha giyebilirsiniz. Uygun giysiler giymeniz ve vücudunuzun nefes alması gebelikte ateşi düşürmeye yardımcı olur.
Soğuk suyla ıslatılmış bir havluyu başınıza ve/veya sırtınıza koyun. İhtiyaç haline tekrarlayın.
Ilık bir duş alın veya küvete girin. Soğuk su kullanmayın. Suyun soğuk olması değil, suyun vücudunuzdan buharlaşması ateşinizi düşürecektir.
Odanızı havalandırın,
Meyve suyu gibi soğuk ve gazsız içecekler, limonata, elektrolitli sporcu içecekleri vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur ve kaybettiğiniz şeker ve elektrolitleri geri almanızı sağlar.
Gebelikte ateş düşürmek için Parasetamol alabilirsiniz. Dozajı ve kullanacağınız süre konusunda doktorunuzla görüşün. Gebelikte özellikle son 3 ayında aspirin ve ibuprofen türü ağrı kesiciler kullanılmamalıdır.
Tuzlu burun spreyleri burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. C vitamini içerikli pastiller de boğaz ağrısına iyi gelebilir.
Eğer ateşinizin yükselme sebebinden emin değilseniz doktorunuzu arayın. Doktorunuzun muayene ve yapacağı testler sonrası tanıya varacaktır.
Hamilelikte ne zaman doktora gitmek gerekir?
Eğer ateşiniz 24-36 saat içinde düşmüyorsa doktorunuzu aramalısınız. Ayrıca ateş yükselmesi yanısıra karın ağrısı, kusma, karında kasılma veya ciltte döküntüler varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Ateş yükselmesi CMV, grip, besin zehirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonu, toxoplazma veya kızamıkçık gibi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Hamilelikte ateşin tedavisi nasıl yapılır?
Hamile iken asetaminofen (Tylol, Parol ve benzeri) kullanmak hem sizin hem de bebeğiniz için güvenlidir. Ancak dozajı ve ne kadar süre kullanacağınız konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz. İbuprofen (Advil) uzak durun, Çoğu doktor gebelerine NSAİD’lardan uzak durulmasını tavsiye eder. Çünkü bu ilaçların özellikle gebeliğin geç döneminde kullanımı bebeğinizin kardiovasküler sistemini etkileyebilir.
Hamilelikte ateşin bebeğe zararı var mı?
Gebeliğin erken dönemlerinde düşük ateş muhtemelen ciddi bir sorun teşkil etmez, ancak yüksek ateş bebek için öldürücü olabilir. 38 derece ve üstü). Gebeliğin erken döneminde bebeğin organ gelişiminde yer alan bazı fizyolojik süreçler vücut ısısına hassastır, ateşin 38 derece ve üstü yükselmesi düşüklere neden olabilir. Gebeliğin geç döneminde ise bebeğinizin tüm organ gelişimi tamamlandığı için ateş önemli bir sorun oluşturmaz ancak ateş yükselmesinin nedeni rahim içi enfeksiyondan kaynaklanıyorsa sorun yaratabilir. Güvende olabilmek için doktorunuzu aramalısınız.
Gebeliği esnasında yüksek ateş geçiren, sıcak su küvetleri ya da sauna kullanan kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda doğacak bebek spina bifida gibi nöral tüp defekti anomalisi açısından yüksek riskli bulunmuştur. Bu risk özellikle döllenme sonrası ilk 5-6. haftalarda söz konusudur, nöral tüp düzgün kapanmayabilir. Bu haftalardan sonra olasılık azalır yani ikinci ya da 3. trimestrde önem arz etmez. Araştırmalar ayrıca özellikle ilk 3 ay uzamış yüksek ateşin düşüklere sebep olduğunu göstermiştir ancak sonuç kesin değildir. Çünkü gebeliği sırasında yüksek ateş geçiren pek çok kadının bebeği sağlıklı doğmuştur.
Kısa süreli ateş asetaminofenle tedavi edilebilir, ancak ateşiniz çok yükseldiyse veya uzun süredir yüksek ateş yaşıyorsanız doktorunuzu aramak en iyisidir.
Gebeleri gripten korumak ve gribe bağlı yüksek ateşi önlemek için grip sezonunda grip aşısı olmak güvenlidir ve tavsiye edilir.
Jin.Op.Dr.Yeşim Yerçok
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı
Randevu için Tel: 0216-3851715
Adres: Fener Kalamış cad. Billur apt. No:5 Da:9 Kızıltoprak/İstanbul