Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar
GEBELİKTE VAJİNAL ENFEKSİYONLAR
Gebelikte neden vajinal akıntı olur?
Gebelerde vajinal akıntı fizyolojik veya patolojik olabilir.
Hamileyken vücudunuz pek çok yönden değişir ve vajinal akıntıda artış olabilir. Gebelikte artan aşırı östrojenin etkisi ile servikal bezlerden salınan artmış mukus sekresyonu, gebelikteki doğal akıntının nedenidir. Akıntı açık veya beyaz ise , kokusu yok ise büyük olasılıkla bu akıntılar hamilelik döneminde hormon değişikliklerine bağlıdır ve vajinanın sağlıklı olduğu yönünde bir işarettir. Hamilelik sırasında hormonlarda meydana gelen artış sayesinde, anne adayları bir dizi vajinal enfeksiyona daha duyarlıdır.
Gebelerde bazen fazla akıntı , vajinada yaşayan doğal bakteriel denge bozulduğunda da ortaya çıkan enfeksiyondan kaynaklanabilir. Gebelikte artmış akıntıya koku, kaşıntı, hassasiyet eşlik ediyor ise mutlaka alınan örnekle akıntı incelenmeli ve saptanan ajana göre uygun tedavi planlanmalıdır. Burada önemli olan cinsel yolla bulaşan hastalıkları tarayıp, bunların tespit edilmesidir. Gebelikte güvenle kullanılabilecek ajanlar vardır, hekiminin önerisi ile bu tedaviyi kullanmanız, bebeğinizi erken doğum riskinden koruyacaktır.
En yaygın olarak gebelikte karşilaştiğimiz enfeksiyonlar şunlardır: Bakterial vajinozis (BV,) Grup B streptokok (GBS), Trıkhomonans ve mantar enfeksiyonudur
BAKTERİAL VAJİNOZİS (BV)
Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, 5 gebeden yaklaşık 1’i bu kaşıntılı, rahatsız edici enfeksiyona maruz kalabiliyor. BV, gebelikte hormon değişikliğiyle etkilenebilen, doğal olarak vajinada yaşayan bakterilerin aşırı çoğalmasıyla oluşur. Tedavi edilmediğinde BV semptomları devam eder ve erken doğum tehdidini yaratabilir veya düşük kilolu bebeklerin doğmasına neden olabilir. BV basit bir vajinal kültür ile teşhis edilebilir; Doktorunuz vajenden bir sürüntü alarak, mikroskopta incelendikten sonra kolayca tanı konulabilir.
BELİRTİLER NELERDİR?
- İnce grimsi beyaz akıntı
- İdrarda görülen ağrı
- Vulva ve Vajina çevresinde kaşıntı, yanma
- Vajinadan gelen balık kokusu
- Cinsel ilişkiden sonra daha artan kötü koku
NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
İlk üç aylık dönemdeyseniz, doktorunuz ikinci trimesterine kadar tedaviyi erteleyebilir. Genelde Metronidazol veya Klindamisin gibi bir antibiyotik tercih edilir ,bazende kendi kendine iyileşebilir.
ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALİYIZ?
*Asla ıslak bir mayo veya terli külotta oturmayın; daima temiz bir çift pamuklu iç çamaşırı kullanalım
*Bakteri üremesine ve terlemeye neden olabilecek sıkı külotlu veya pantolonlardan kaçınalım özellikle gebe iken
*Tuvalette genital bölge temizliğine dikat edelim.
*Genital bölge temizleyicileri vajinal flora dengesizliğine neden olabilirler, PH 3.8 olanları tercih etmeliyiz.
Grup B Streptokok
Tüm sağlıklı kadınların yüzde 20 ila 25’inin sistemlerinde, genellikle bağırsak yolunda, rektumda veya vajinada yaşayan GBS bakterisi var. Birçok sağlıklı insanın vücutlarında GBS yaşadığı için, bazı kişilerin neden GBS’den daha ciddi enfeksiyonlar geliştirdiği, diğerlerinin ise geliştirmediği açık değil.
Bazı insanlarda idrar yolu enfeksiyonuna (İYE) neden olabilir, ancak diğerlerinde hiç semptom görülmez. İdrar yolu enfeksiyonunun semptomları arasında idrara çıkma sırasında ağrı veya yanma, bulanık idrar ve ani idrara çıkma dürtüsü bulunur.
Tedavisi:
GBS için testiniz pozitif çıkarsa, enfeksiyonun bebeğinize geçmemesi için doğumunuz sırasında antibiyotik alırsınız. (Antibiyotikler olmadan bebeğiniz ateş, beslenme güçlüğü ve uyuşukluğa neden olan erken başlangıçlı GBS hastalığı riski altındadır.)
MANTAR ENFEKSiYONU NEDİR?
Doğal olarak vajınada yaşayan bir mantar olan Candida’nın aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Hamilelikte bağışıklık sistemindeki değişimler, glikojen üretimindeki artış, östrojen ve progesteron düzeylerinin artması, mantarın gelişebileceği ortamı yaratmaya yardımcı olur. Diğer nedeni ise fazla antibiyotik kullanımı ve cinsel ilişkidir. Bunlar vajinanızdaki doğal pH’ı bozabilir.
Normalde vajinanızda ve barsak sisteminizde mantarlar belirli bir miktarda bulunur. Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle başkasından bulaşmaz. Gebelikte yüksek östrojen düzeyleri vajina hücrelerinde daha fazla glikojen üretimine neden olur. Bu durum mantarların daha kolay çoğalmasına ve semptom oluşturmasına yol açar. Bazı araştırmalara göre de östrojenin direkt olarak mantarların hızlı çoğalmasına ve vajina duvarlarına daha kolay yapışmasına neden olabileceği ileri sürülmüştür.
2015 yılındaki bir çalışmaya göre kadınların %20’sinde kandida var ancak hamilelikte bu oran %30’a çıkıyor. İkinci ve üçüncü trimesterde daha yaygın görülüyor. Manter enfeksiyonun belirtileri nelerdir:
- Vajinal bölgesinde ağrı ,yanma ve kaşıntı
- Kalın, kıvrımlı beyazımsı-sarı akıntı; koku olabilir yada olmayabilir.
- Cinsel ilişki esnasında ağrı ve yanma hissi
- İdrar yaparken yanma
Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Bu kaşıntı geceleri şiddetlenir ve sıcak etkisi önce hafifler sonra daha da artar. Hastaların çoğunda dış genital organlarda iritasyon, acıma ve yanma, bazen de vajina girişinde ödem ve kızarıklık, ciltte soyulma vardır. Özellikle idrar yaparken, idrarın çıkış yeri olan üretra ve idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olur. Cinsel ilişki sırasında da ağrı olabilir. Kokusuz, genellikle krem rengi-beyaz, süt-kesiği kıvamında bir akıntı eşlik edebilir. Genellikle akıntıda kötü kokulu değildir. Kokunun olması mantara eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir.
Gebelikte özellikle son 3 ayda hücresel bağışıklığın azalması ile mantar enfeksiyonu gelişimi kolaylaşır.
Gebelikte vajinal mantar enfeksiyonları gebelik üzerinde olumsuz etkiler göstermez ama gebelikte kontrol altına alınması daha zor olabileceğinden şikayetler hissedildiğinde doktorunuza başvurmalısınız.
Mantar enfeksiyonu nasıl önlenebilir?
*Rafine edilmiş şeker yerine kompleks karbonhidratları ve kepekli tahılları yiyin.
*Yoğurdu sık sık tüketin. Laktobasillus doğal olarak yoğurtta bulunur ve uygun sindirimi sağlayan ve vajinal enfeksiyonları önlemeye yardımcı olduğu bilinen bir probiyotiktir.
*Enfeksiyona neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için düzenli olarak idrar yapın.
*Toksinleri boşaltmaya yardımcı olması için . Günde en az sekiz bardak su için.
*Pamuklu iç çamaşirlari giyelim.
Trikomonas Vajiniti
Cinsel yolla bulaşan en yaygın ve en iyileştirilebilir hastalıklardan biridir.
Trichomonas vaginalis paraziti cinsel yolla bulaşır ve tipik olarak vajinada yaşar.
Gebelikte anne adaylarının yaklaşık %20’sinde trichomonas vaginalis adlı parazitin yarattığı vajinite rastlanır. Kuyruklarıyla hareket eden ve vajinal ortamda kolaylıkla üreyerek vajinite yol açan bu parazit cinsel yolla bulaşabileceği gibi ortak kullanılan tuvaletlerden, havlulardan ve iç çamaşırlardan, havuzdan da bulaşabilmektedir.
Belirtileri:
- Yeşilimsi sarı, köpüklü, kötü kokulu akıntı
- Cinsel ilişki sırasında kaşıntı, yanma ve olası tahriş
Tedavi
Doktorunuz sizi büyük olasılıkla Metronidazole ve Tinidazole gibi oral antibiyotiklerle tedavi edecektir.
Önleme
*Test yapılmalıdır, böylece sizde veya eşinizde trichomonans varsa tedavi ettirebilirsiniz.
*Trichomonans ile enfekte olma şansınızı azaltmak için tek partnere bağlı kalın.
*Sizde veya eşinizde varsa, bu enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bir prezervatif kullanın.
Gebelikte Vajinal Enfeksiyon için Jinekolog Dr.Yeşim Yerçok Randevu ve İletişim Bilgileri aşağıdadır:
Adres: Fener Kalamış cad. Billur apt. No: 5 Da: 9 Fenerbahçe-Kızıltoprak/ İstanbul
Randevu için Tel: 0216-3851715
E-Posta: info@dryesimyercok.com