Hamilelikte Grip

Hamilelikte Grip

Hamilelikte Grip Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamile olduğunuzda immun yani bağışıklık sisteminiz zayıflar, aslında bu iyi bir şeydir, böylece vücudunuzun bebeğinizi yabancı olarak algılayıp ona karşı savaşmasından korunmuş olursunuz.  Ancak immun sisteminizin bu zayıflığı nedeniyle hastalıklara karşı daha savunmasızsınızdır, Vücudunuz soğuk algınlığı, grip veya diğer enfeksiyonlara karşı artık normal şartlarda olduğu gibi güçlü savaşamayacaktır.. Soğuk algınlığı çoğunlukla tıkalı veya akan burun, öksürük veya boğaz ağrısı semptomlarıyla rahatsız edicidir. Ancak grip vücut ağrısı, ateş, titreme bulgularının yanısıra hamile kadınlar için çok daha tehlikeli olabilir. Hamilelik sırasında grip geçirmek hızlıca kötüleşebilir ve zatürre gibi enfeksiyonlara sebep olup daha da komplike hale gelebilir. Tabii ki grip geçiren bir çok gebede herhangi bir komplikasyon görülmeyebilir. Ancak istatistikler gebe olduğunuzda pek çok ciddi hastalığa yakın olduğunuzu göstermektedir.  Grip geçiren hamile kadının henüz doğmamış bebeği de prematür yani erken doğum veya düşük riski altındadır, grip bebeğiniz için fetal distresse sebep olabilir.
Gebeliğin özellikle 2. Ve 3. Trimestrinde büyüyen karnınızın akciğerlere yaptığı baskı artar ve akciğerlerin kapasitesi azalır, oksijene ihtiyacı artar. Kendinizi zor nefes alırken bulabilirsiniz.  Kalbiniz size ve bebeğinize ihtiyacı olan kanı pompalayabilmek için daha fazla çalışır. Bunların hepsi gebelikte vücudunuzun nasıl bir yük altında olduğunuzu gösteriyor. Bir de üstelik gebelikte grip geçmek tüm bunlara eklendiğinde son derece tehlikeli olabilir.
Kendinizi gripten korumanın en iyi yolu  her yıl grip sezonu başladığında Ekim ayında grip aşısı yaptırmanızdır.

Neler Yapılabilir?

Hamilelikte Grip İçin İlaç Kullanmak Gerekir Mi?

Grip, genellikle ateş ve yorgunluk ile başlar, soğuk algınlığı belirtilerini takiben hapşırma, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, kas ve vücut ağrısı ile devam eder. Beraberinde kusma veya ishal olabilir.
Hamile olduğunuzda grip hızlıca kötüleşebilir ve pnömoni gibi daha ciddi durumlara ilerleyebilir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen acil tıbbi yardım almalısınız:
  • Nefes almakta zorluk, nefes darlığı
  • Kanlı ya da renkli balgam
  • Göğüs veya karında ağrı ya da basınç
  • Ani baş dönmesi, konfüzyon
  • Şiddetli ya da sürekli kusma
  • Bebeğiniz yeteri kadar hareket etmiyorsa
  • Yüksek ateş Parasetamol tedavisine yanıt vermiyorsa
Eğer ateş, vücut ağrıları veya baş ağrısı çekiyorsanız genellikle asetaminofen (aparasetamol) içerikli ürünleri kullanmanız güvenlidir. Hamileyken asetaminofen kullanmak ateş düşürmek için önerilen tedavi yöntemidir.
Antiviral ilaçlara ihtiyacınız olup olmadığına ise doktorunuz karar verecektir. Antiviral ilaçların kullanılması belirtilerin başladığı 2 gün içinde çok işe yarar ancak çok hasta ve yüksek riskli kişilerde 48 saat sonrasında da verilebilir. Antiviral ilaçların hamile kadınlara veya bebeklerine etkisi hakkında çok az bildiri vardır ancak hiçbirinde ciddi yan etki bildirilmemiştir.
Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı olan 1. Trmestrda bebeğinizin organlarının oluşum döneminde dekonjestan kullanımından kaçınmalı, doğal yöntemlerle semptomları azaltmaya çalışmalısınız.
İbuprofen veya Naproxen içerikli ürünler gebelikte tavsiye edilmez. Bunlar erken aylarda bebeğinizin organ gelişimini, gebeliğin geç aylarında ise bebeğinizin kardiovaskuler sistemini  etkileyebilir.  Herhangi bir ilaç almadan önce her zaman doktorunuza danışın.

Hamilelikte Grip İçin Evde Neler Yapabiliriz?

Siz de hafif ateşinizi doğal yollardan düşürmeyi deneyebilirsiniz, ılık banyo veya duş almak, soğuk içecek tüketilmesi, hafif kıyafetler giyilmesi işe yarayabilir. Gebe olduğunuz için  gribin ciddi komplikasyonlarına, özellikle pnömoniye karşı risk altında olduğunuzu unutmayın.. Eğer grip semptomları yaşıyorsanız doktorunuzu aramanız önemlidir.
Grip kolayca insanlar arasında yayılabilir.  Gripli biri öksürürken, hapşırırken, konuşurken bile virüs hava yoluyla yayılabilir. Grip benzeri belirtiler hissediyorsanız evde kalıp, başkalarıyla iletişiminizi sınırlayıp doktorunuzu arayın. Doktorunuz herhangi bir teste (burun akıntısı veya boğaz akıntısından kültür almak gibi) veya tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını karar verecektir.
  • Eğer yalnızsanız birisinden sizi sık sık kontrol etmesini isteyin.
  • Bolca dinlenin
  • Bolca su için
  • Kafein içermeyen sıvıları tercih edin.
  • Portakal suyu ve diğer C vitamini içeren sıvıları tüketin
  • Gebelik öncesi önerilen vitamin alımına devam edin. İçeriğindeki C vitamini immun sisteminizi güçlendirir, Çinko ise mikroplarla savaşmanıza yardımcı olur. Ve doğal yollardan  yani vitamin ve mineralden zengin gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin.   C vitaminini, limon, çilek, kavun, kiwi, mango, papaya, brokoli, kırmızı lahana, domates, biber, ıspanak ve pek çok lezzetli yiyeceklerde bolca bulabilirsiniz. Çinkoyu ise hindi ve sığır etinde, istiritye, yoğurt, buğday tohumu, yulaf ezmesi ve yumurtadan elde edebilirsiniz.
  • Taze sarımsak yemek  virüslerle savaşmanıza yardımcı olur. Kakule, tarçın ve karanfil de antiviral baharatlardır.
  • İştahınız azalmış olabilir, ancak vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için küçük miktarlarda da olsa bir şeyler yemeğe gayret edin.
  • Odanızda sıcak hava nemlendiricileri kullanabilirsiniz.
  • Tuzlu su gargaraları boğaz ağrınızı rahatlatır. (hızlıca rahatlamak için yarım bardak sıcak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz.)
  • Buhar inhalasyonu veya burun lavajı nasal ödemi veya sinüslerde tıkanıklığa bağlı baş ağrısını rahatlatır. Tuzlu su spreyleri de burun kanallarınızı nemlendirir.

Hamile İken Grip Aşısı Yaptırılabilir Mi?

Evet, grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenlidir. Gebe olan veya gebelik planlayan her kadın grip sezonunda grip aşısını yaptırabilir. Böylece gribe yakalanmaktan ve gribin diğer insanlara bulaşmasından korunursunuz. Ayrıca gebelik sırasında bebeğinizi de korur ve yaşamın ilk aylarında da gripten korunmasına yardımcı olur.  Gebeliği sırasında grip aşısı yaptıran kadınların doğan bebeklerinin gribe yakalanma olasılıkları daha azdır.
Grip aşısı sizi mevsimsel grip ve tüm dünyada sık görülen H1N1 gribinden korumaktadır. Her yıl grip aşısı yaptırmak gereklidir, çünkü virüsler her yıl değişir, bu nedenle yaptırdığınız aşı sizi sadece o yıl koruyacaktır. Grip aşısını sağlık ocaklarında, kliniklerde, hastanelerde ve eczanelerde bulabilirsiniz.
Burun içine püskürtülen grip spreyleri hamile kadınlara önerilmez.
Geçmişte, yumurta allerjisi olanlara grip aşısı önerilmezdi. Ama şimdi içeriğinde yumurta kullanılmamış yeni aşılar var. Eğer yumurta allerjiniz varsa içinde yumurta olmayan aşının yapılmasını isteyin.

Hamilelikte Gripten Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Sonbaharda grip aşısı piyasaya çıktığında en kısa zamanda aşınızı olun. Aşının gripe karşı bağışıklığınızı arttırması birkaç hafta alabilir.
  • Ellerinizi sık sık yıkamanız, özellikle yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra önerilir. En az 15 saniye boyunca her iki elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren  el yıkama jellerini  veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız.
  • Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir.
  • Virüs ve bakteriler  sert yüzeylerde 2-8 saat yaşayabilir. Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz.
  • Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız.

Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Grip olduğunuzu düşünüyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz sizi ve bebeğinizi olabilecek komplikasyonlardan korumak için tedavi verecektir.  Bazı ilaçlar griple mücadelede yardımcı olabilir ancak doktorunuzun reçete etmesi gerekir. Bu ilaçlara hemen başlamak önemlidir.
 The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) grip için 2 ilaç önermektedir. Ancak bu ilaçların gebelik kategosi C’dir. Size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz:
1.     Oseltamivir (Tamiflu)
2.     Zanamivir (Relenza)
Ateş ve diğer semptomlar 1 hafta veya daha uzun sürebilir. Eğer ateş devam ediyorsa asetaminofen (Tylenol) almalısınız.

Jin.Op.Dr.Yeşim Yerçok

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Randevu için Tel: 0216-3851715

Adres: Fener Kalamış cad. Billur apt. No:5 Da:9 Kat:2 Kızıltoprak/İstanbul

E-Posta:
info@dryesimyercok.com

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart