İdrar Kaçırma Tedavisi
İçindekiler
- 1 İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) nedir?
- 2 İdrar Kaçırma Çeşitleri nelerdir?
- 3 İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
- 4 İdrar Kaçırma nasıl teşhis edilir?
- 5 İdrar kaçırma (Stress İnkontinans) ne kadar yaygın?
- 6 İdrar Kaçırma Tedavi yöntemleri nelerdir?
- 7 Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Nedir?
- 8 Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) nedir?
Gülerken, öksürürken, ağır bir yük kaldırırken yani karın içi basınç arttığında yaşanan idrar kaçırma şikayeti (Stress İnkontinans) ilerleyen yaşla beraber kadınların büyük bir yüzdesini etkileyen, oldukça yaygın görülen bir sorundur.
Normal vajinal doğum sonrası pek çok kadın ilk 6 hafta idrarını kontrol etmekte sıkıntı yaşamaktadır. Özellikle öksürürken, hapşırken, gülerken, ağır bir yük kaldırırken % 40’ından fazlası idrar kaçırmaktadır. İlk 6 haftanın sonunda bu durum genellikle düzelir. Pelvik taban kasları egzersizleri (KEGEL) vajina kaslarını güçlendirmeye, genişlemiş vajinayı sıkılaştırmaya ve idrar kaçırmayı önlemeye oldukça faydalıdır. Fakat 6 haftanın sonunda hala idrar kaçırıyorsanız, idrar tutma kaslarınızı yeterince kontrol edemiyorsanız ve vajinanızı sıkı hissetmiyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.
İdrar Kaçırma Çeşitleri nelerdir?
İdrar kaçırma tipleri şunlardır:
Stress İnkontinans (SUI): Karın basıncı etkisiyle mesaneniz baskı altında olduğunda yani öksürürken, gülerken, yerden ağır bir şey kaldırırken idrar kaçırma.
Urge İnkontinans: Aniden yoğun idrara çıkma dürtüsü ve hemen ardından idrar kaçırma, idrarı tutamama, tuvalete yetişememe
Overflow İnkontinans (taşma inkontinansı veya kronik idrar retansiyonu) : mesanenizi tamamen boşaltamıyorsanız bu da idrar sızıntısına neden olur
Total İnkontinans: mesaneniz hiçbir şekilde idrar depolayamadığında, sürekli idrara gitmenize veya kaçırmanıza neden olur
Hem stress inkontinans hem de urge inkontinans birlikte görülebilir.
İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
Normal doğum esnasında vajinal duvar gerildiği için vajinal kaslar hasar görebilmektedir. Vajinal ön duvar mesaneyi yani idrar torbasını desteklediğinden dolayı vajinanın bollaşması ve kasların zayıflaması durumunda mesaneniz vajina ön yüzüne doğru prolabe olur yani sarkar. Bu durum stres inkontinansı (örneğin hapşırma, öksürme ve efor sarf etmekten kaynaklanan idrar kaçağı) gibi sorunları tetikleyebilir.
Östrojen, menstruasyon yani adet kanamalarınızı düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur. Aynı zamanda mesanenizin kontrolüne, idrarınızı sağlıklı ve düzgün bir şekilde tutmanıza da sağlar. Menopoza yaklaştıkça, östrojen seviyeleriniz düşmeye başlar. Bu östrojen eksikliği, pelvik kaslarınızın zayıflamasına neden olabilir. Artık mesanenizi daha öncesi gibi kontrol edemezsiniz. Östrojen seviyeleriniz menopoz boyunca ve sonrasında düşmeye devam ettikçe, SUI semptomları daha da kötüleşebilir.
İdrar Kaçırma nasıl teşhis edilir?
Üriner inkontinans oldukça yaygın bir problemdir, eğer idrar kaçırıyorsanız doktorunuzla konuşmaktan utanmayın. Doktorunuz size şikayetleriniz ve tıbbi geçmişiniz hakkında bazı sorular soracaktır:
Öksürdüğünüzde veya güldüğünüzde idrar kaçırıp kaçırmadığınız, gündüz veya gece kaç kere tuvalete gittiğiniz, tuvalete gittiğinizde idrar yaparken güçlük çekip çekmediğiniz, herhangi bir ilaç alıp almadığınız, günde ne kadar sıvı-alkol-kafein tükettiğiniz tanı koyabilmek için önemlidir.
Doktorunuz mesane alışkanlığınızı tespit etmek için en az 3 gün boyunca içtiğiniz sıvı miktarını, sıvı türlerini, ne sıklıkta tuvalete gittiğinizi, kaç kez acil tuvalete gitme ihtiyacı duyduğunuzu ..vs not almanızı isteyebilir.
Ayrıca bazı testler ve incelemeler yapılması gerekebilir:
Fiziksel inceleme: Doktorunuz üriner sisteminizin sağlığını değerlendirmek ve idrar sızıntısı olup olmadığını görmek için pelvik muayene yapacaktır. Muayene esnasında pelvik taban kaslarınızı sıkmanız veya öksürmeniz istenir. Bu esnada mesane boynu hareketi izlenir, mesanenin vajinaya doğru sarkıp sarkmadığı ve pelvik taban kaslarında hasar olup olmadığı değerlendirilir.
Doktorunuz şikayetlerinizin idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceğini düşünüyorsa, dipstick test veya tam idrar tahlili ile idrarınızda bakteri olup olmadığı aranır.
Doktorunuz taşma inkontinansı düşünüyorsa, idrara gittikten sonra mesanenizde ne kadar idrar kaldığını görmek için rezidüel idrar testi yapılır. Ultrason yardımıyla mesanede kalan idrar hacmi ölçülür veya bir kateter kullanılarak mesaneden boşaltılan idrar miktarı ölçülür.
Sistoskopi: Mesanenize ve idrar sisteminize bakmak için endoskopi denilen bir kamera yardımıyla inkontinansa neden olabilecek diğer anomaliler aranır.
Ürodinamik testler: Bunlar mesanenin ve böbreklerin işlevini kontrol etmek için kullanılan bir testler grubudur.
İdrar kaçırma (Stress İnkontinans) ne kadar yaygın?
Stress Üriner İnkontinans (SUI) yani “mesane kontrolü kaybı” yaşlandıkça artar. Yani her kadın bunu hayatının bir döneminde tecrübe eder. İstemsiz idrar kaçağı olarak da adlandırılan bu durum idrarı kontrol eden kaslarda güç kaybından kaynaklanır. İdrarı kontrol etme kaybı bazen çok hafif olabilir; yani gülerken, öksürürken, egzersiz yaparken, koşarken ya da ağır bir yük kaldırdığınızda sadece birkaç damla idrar kaçırıyor olabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda da ani bir dürtüyle daha tuvalete giderken yolda tutamayıp idrarınızı tamamen kaçırabilirsiniz. Amerikan Üroloji Derneği’nin araştırmalarına göre, 30 ila 60 yaş arası kadınlarda idrar kaçırma sıklığı %30 olup, bunların %15’i Stress İnkontinans’ tır.
Stress İnkontinans (SUI) yaşam boyu deneyimlenebilir; hamilelikte, doğumdan sonra veya menopozda SUI oldukça yaygındır.
Eğer vajinanızın içinde ele gelen bir dolgunluk, şişkinlik varsa bu mesane prolapsusu olabilir. Yani vajina ön duvarı kaslarında gevşeme ve mesane boynunu asan bağlarda zayıflamadan dolayı idrar torbanız sarkmış olabilir. Bu durumda idrar akışı yavaşlar, idrarınızı tamamen boşaltmakta zorluk çekebilirsiniz ve cinsel ilişki esnasında rahatsızlık hissedebilirsiniz. Daha sık idrara çıkmak isteyeceksiniz ve gülerken, öksürürken, egzersiz yaparken az miktarda idrar kaçırabilirsiniz.
İdrar Kaçırma Tedavi yöntemleri nelerdir?
Stress İnkontinans genellikle yaşa bağlı veya normal doğum sonrası pelvik tabanın hasarlanması sonucu ve idrar torbası (mesane) desteğinin kaybı sebebiyle oluşmuş olabilir. Hastalar öksürme, hapşırma, ağır kaldırma ve fiziksel aktivite sonucu farklı derecelerde idrar kaçırma şikayet ederler.
Mesane prolapsusunu tedavi etmek ve Stress inkontinansı önlemek için için cerrahi yöntemlere başvurmak en etkili çözümdür, diğer tedavi yöntemlerinden fayda göremeyecek kişiler için düşünülebilir.
Fakat son yıllarda geliştirilmiş lazer teknolojisi idrar kaçırma tedavisinde oldukça etkili olmuştur. Ameliyat gerektirmeyen, acısız, ağrısız, kanamasız, yaklaşık 10 dakika süren “Lazerle İnkontinans Tedavisi” hastanede yatışı gerektirmez. Ameliyat edilemeyecek kadar yaşlı, genel anestezi alamayan veya cerrahi operasyondan çekinen, erteleyen kişiler için tercih sebebi olabilir.
FemiLift Pixel CO2 Lazer Teknolojisi, yüksek CO2 lazer enerjisi ile derinlemesine etki yaratarak, vajina iç yüzünde hem yeni kollajen sentezi, hem de elastin fiberlerin kasılması sayesinde yeniden yapılanma (rejuvenasyon) sağlar. Long pulse’ın teknolojik avantajı, bu tarz uygulamalarda önem teşkil eden güçlü termal etkidir.
Femilift Pixel CO2 Lazer, tüm pre-üretral alanı tedavi ederek, vajinal duvarın kalınlığını arttırır. Bu sayede, orta üretranın alt kısmından daha iyi destek sağlanır, pelvik taban güçlenir. Sonuç olarak, Stress İnkontinans semptomlarını ciddi oranda azaltarak, idrarın daha iyi kontrolünü ve uzun vadeli idrar tutabilme yeteneğini geri sağlamış olur.
Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Nedir?
Femilift Pixel CO2 Lazer Teknolojisi, özel probu sayesinde vajina içine yüksek CO2 Lazer enerjisi uygulanmasını sağlar. Böylece sağlanan güçlü termal etki vajina iç yüzünde yeni kollajen sentezini uyarır, elastin fiberler kasılır, vajina dokusunda yeniden yapılanma, yenilenme, gençleşme sağlanır. Tüm preüretral alana uygulanan Pixel CO2 Lazer ile vajinal duvar kalınlığı artar, üretra desteklenir, pelvik taban kasları güçlenir. Femilift Pixel CO2 Lazer uygulaması sonrasında idrar kaçırma (inkontinans) semptomları ciddi şekilde azalır, daha iyi idrar kontrolü ve uzun vadeli idrarı tutabilme yeteneği artar.
Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Acısız, ağrısız, kanamasız, genel anestezi gerektirmeyen, hastanede yatışa ihtiyaç duyulmayan bu tedavi yöntemi sadece 8-10 dakika sürer. Uygulama öncesi vajina içine lokal anestezi kremi sürülmesi yeterlidir. Lazerle idrar kaçırma tedavisinin 6 hafta arayla 3 seans yapılması önerilir. Öğle tatili arasında bile uygulanabilecek ve sonrasında kolaylıkla işinize geri dönebileceğiniz, ciddi bir ağrı hissetmeyeceğiniz bu yöntem %100 güvenlidir. Femilift CO2 Lazerle inkontinans tedavisinin yaratacağı idrar kontrolü etkisini korumak ve kalıcı kılmak için 1.5-2 yılda bir 1 seans olarak tekrar edilmesi önerilir
Jin.Op.Dr.Yeşim Yerçok ile Lazerle İdrar Kaçırma (Stress inkontinans) Tedavisi için
Randevu Tel: +90(216)3851715
Adres: Fenerbahçe Mah. Fener Kalamış Cad. Billur apt. No:5 Da.9 Kat:2 Kızıltoprak/İSTANBUL
E-Posta:
info@dryesimyercok.com