Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

tüp bebek tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek tedavisi yani diğer adıyla IVF (In-Vitro Fertilization) özel bir kültür ortamında dişi yumurta (oosit) ve erkek spermini bir araya getirip başarılı bir döllenme şansını büyük ölçüde arttıran yardımcı üreme teknolojisidir. Döllenmiş yumurta embriyo olarak bilinir. Embriyolar, IVF laboratuvarında gözlemlenmekte, büyümeleri izlenmekte ve burada kaliteleri derecelendirilmektedir.Embriyolar daha sonraki bir zamanda kadının rahmine aktarılmak üzere dondurulabilir veya alıcının rahmine çok-katlı embriyo evresinde veya blastosist embriyo evresinde transfer edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranları Nasıldır?

IVF’nin başarı oranı değişmektedir. American Pregnancy Association (Amerikan Hamilelik Derneği)’a göre, 35 yaş altı kadınlarda canlı doğum oranı yüzde 41 ila 43’dür. Bu oran 40 yaşın üzerindeki kadınlar için yüzde 13 ila 18’e düşmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Neden Yapılır?

Tüp bebek tedavisi üreme kabiliyeti sınırlı veya olmayan  ancak bebek sahibi olmak isteyen çiftlere yardımcı olur. IVF pahalı ve invaziv bir yöntemdir, bu nedenle çiftler öncelikle diğer tedavi yöntemlerini dener; ilaç tedavisi ile yumurta takibi, aşılama (IUI-inseminasyon) gibi. Aşılama (IUI) prosedüründe yumurta izlenir,  olgunlaşıp çatlaması beklenir ve doktor yıkanmış spermleri özel bir kanülle doğrudan kadının rahminin içine aktarır. Ucuz ve kolay bir yöntemdir, anestezi gerektirmeyen acısız bir uygulamadır ancak başarı şansı oldukça düşüktür (%13)

Tüp Bebek Tedavisinin Kısırlık Sorunları Nelerdir?

  • 40 yaşın üzerindeki kadınlarda azalan üreme kabiliyeti
  • Tıkalı veya hasarlı fallop tüpleri
  • Azalmış yumurtalık fonksiyonu
  • Endometriyozis
  • Rahim fibroidleri (myom)
  • Düşük sperm sayısı, azalmış hareketlilik veya şekil anormallikleri gibi erkek infertilitesi
  • Açıklanamayan infertilite
Ebeveynler, genetik bir bozukluk riski taşıyorsa ve bu riski bebeğe geçirme şansı yüksekse IVF’i de tercih edebilirler. Laboratuvarda genetik anormallikler için embriyolar test edilebilir ve daha sonra doktoruuz sadece genetik kusurları olmayan embriyoları transfer edebilir.

Tüp Bebek (IVF) Sürecinin Adımları Nelerdir?

  • İlk Danışmanlık
  • İstenecek tetkikler sonucunda hastanın tedaviye ön hazırlığı
  • Tedavi Planlaması
  • Kontrollü Ovaryan Hiperstimülasyon
  • Oositlerin ultrasonla düzenli aralıklarla izlenmesi
  • Ovidrel veya Lupron / hCG günü
  • OPU (oosit pick-up) yani yumurtaların transvajinal toplanması ve aynı gün eşinizden alınacak spermlerle beraber IVF laboratuarında izlemi
  • Embriyo Kültürü ve Değerlendirmesi
  • Embriyo veya Blastosist Transferi
  • Hamilelik testi (B-HCG)

Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlanırım?

Tüp Bebek Tedavisine (IVF) başlamadan önce yumurtalık rezervleriniz değerlendirilecektir. Kanda folikül uyarıcı hormon (FSH), E2 ve hatta AMH bakılması gerekebilir . Ultrasonla yumurtalardaki antral folikul sayısı değerlendirilir. Bu testlerin sonuçları doktorunuza yumurtalarınızın sayısı hakkında bilgi verecektir.
Doktorunuz ayrıca rahminizi ultrasonla inceleyecektir. Böylece uterusun yani rahminizin iç yapısı gözlenebilir, polip, myom açısından değerlendirilebilir, embriyoların implantasyonu sırasında herhangi bir problem olup olmayacağı hakkında fikir verebilir.
Erkeklerin de sperm testi yaptırması gerekecektir. Bu  spermlerin sayısının, hızının ve şeklinin analiz edilebilmesi için bir laboratuara semen numunesi vermeyi içerir. Spermler sayıca çok az ve  anomali söz konusu ise  intracytoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) denen bir prosedür gerekli olabilir. ICSI’de sperm hücresi doğrudan yumurtanın (oosit) içine enjekte edilir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Stimulasyon (uyarım)
  • Yumurta toplama (OPU-oosit pick up)
  • İnseminasyon veya ICSI
  • Embriyo kültürü
  • Embrio Transferi

Stimulasyon (Uyarım)

Kadınlar normalde her adet döngüsü sırasında bir yumurta üretir. Ancak, IVF’de birden fazla yumurta gerekir. Birden fazla yumurta elde etmek, sağlıklı ve canlı bir embriyo geliştirme şansını arttırır. Vücudunuzun ürettiği yumurta sayısını artırmak için 8-10 gün boyunca enjekte edilen gonadotropin iğneleri uygulamanız gerekiyor. Bu süre zarfında doktorunuz yumurtaların sayısını ve gelişimini ultrasonla izleyecektir.

Yumurta Toplama (OPU-Oosit pick up)

Yumurta toplama yani foliküler aspirasyon anestezi ile yapılan cerrahi bir işlemdir. Doktorunuz vajinal yoldan  ultrason yardımıyla yumurtalığınıza ve yumurtanızı içeren folikülün içine bir iğne yönlendirerek oositleri aspire ederek toplayacaktır.

İnseminasyon veya ICSI

Yumurtaların toplanması sırasında erkeğin sperm örneği vermesi istenir. Toplanmış yumurtalar spermlerle bir petri kabında aynı ortamda tutulur. Spermler oosit içine kendileri doğal olarak girip döllenme gerçekleşemiyorsa doktorunuz ICSI yapmaya karar verecektir.

Embriyo Kültürü

Embrioloji uzmanı döllenmiş yumurtaların bölündükleri ve geliştiğinden emin olmak için embriolorı günlük olarak düzenli izleyecektir. Embriyolar  genetik koşullar için testlere de tabii tutulabilir.

Embrio Transferi

Embriyolar yeterince büyüdüğünde transfer edilebilirler. Bu normal olarak döllenmeden üç ila beş gün sonra gerçekleşir. İmplantasyon yani transfer günü doktorunuz özel bir kateterle embriyoyu rahminizin içine yerleştirir. Acısız ağrısız, anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır.
Hamilelik, embriyonun kendini rahim duvarına implant ettiği zaman ortaya çıkar. Bu 6 ila 10 gün sürebilir. Hamileyseniz transferden 12-15 gün sonra kanda gebelik  testi (B-HCG) yüksek olarak belirlenir.

Kullanılmayan Embriyolarla Ne Yapılır?

Transfer etmek istediğiniz kaç embriyo var? Fazla embriyo ile çoğul gebelik riski artar. Türkiye’de 35 yaşın altında 1 adet, 35 yaşın üstünde 2 adet embrio transfer edilebilir,  ikiden fazla embriyo transfer edilmez. Diğer transfer edilmeyen embriolar daha sonraki bir zamanda transfer edilmek üzere saklanabilir.

Tüp Bebek Tedavisinin (IVF) riskleri nelerdir?

Tüm tıbbi tedavilerde olduğu gibi Tüp Bebek Tedavisi(IVF) için gerekli olan ilaçlar ve prosedürlerle ilgili nadir komplikasyonlar mevcuttur.
Yumurtaları uyarmak için kullanılan ilaçlar Ovaryan hiperstimülasyon sendromuna yol açabilir. Bu komplikasyon, IVF tedavisi gören kadınların yüzde birinden daha azında ortaya çıkmaktadır. Şiddetli overyen hiperstimülasyon sendromu dehidratasyona, karın ve akciğer boşluklarında büyük miktarda sıvı birikmesine ve kan pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilir. Overyen hiperstimülasyon sendromundan şüphelenildiğinde önlem için tedavi iptal edilmeli veya embriyo transferi ertelenmelidir.
Düşük doğum ağırlığı ve prematüre doğum riskini artıran çoğul gebelikler, erken haftalarda gebelik kaybı (düşük), Ektopik gebelik yani dış gebelik (yumurtalar uterus dışına implant edildiğinde), kanama, enfeksiyon, bağırsak veya mesanede hasar (nadir) bildirilmiştir.
Bazı araştırmacılar doğurganlık ilaçları kullanan kadınlarda borderline over kanserinde artış olduğunu bildirmişlerdir. Burada önemli olan husus yumurtalık uyarım ilaçlarının dikkatli kullanımıdır, çünkü aynı zamanda hamileliğin yumurtalık kanseri gelişme riskini de azalttığı bilinmektedir.

Tüp Bebek tedavisiyle sağlıklı bir gebelik mümkün müdür? riskler nelerdir?

Tüp bebek tedavisiyle düyaya gelen çocuklarda doğum kusuru riski artmamıştır. Hamilelik kaybı veya düşük oranı (yaklaşık yüzde 20) genel nüfusunkine benzer ve kadın partnerin yaşına bağlıdır. Ektopik (tubal) gebelik riski yaklaşık yüzde 2’dir.
Çoğul gebelik riski (ikiz, üçüz ve daha yüksek çoklu gebelikler) IVF geçiren kadınlarda daha sık görülür. IVF’li ikizlerin oranı yaklaşık yüzde 25’tir ve üç veya daha fazla bebek sahibi olma oranı yaklaşık yüzde 5’tir. Çoklu gebeliklerde erken doğum, düşük, kanama, sezeryan doğum, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve gestasyonel diabet riski artar.

Jin. Op. Dr. Yeşim Yerçok (Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı) ile Tüp Bebek Tedavisi Randevu  ve İletişim Bilgileri:

Telefon: +90 216 385 17 15

Adres: Fener Kalamış cad. Billur apt. No:5 Da:9 Kızıltoprak – Kadıköy / İSTANBUL

E-Posta:
info@dryesimyercok.com

 

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart